Tuesday, May 21

Reforma e pensioneve “çmend” francezët, qytetarët ngrihen sërish në protestë

Qindra mijëra protestues pritet të dalin në rrugët e qyteteve franceze kundër reformës së pensioneve të Emmanuel Macron, në protestën e 14-të që nga janari.

Në prill, Macron nënshkroi ligjin për rritjen e moshës së pensionit nga 62 në 64 vjeç, pasi aktivizoi një mekanizëm kushtetues që lejonte miratimin e tij duke anashkaluar Asamblenë Kombëtare me miratimin e Gjykatës Kushtetuese.

Rritja e moshës së pensionit, që synon forcimin e sistemit të pensioneve të Francës për një afat të gjatë, ishte një angazhim kyç i mandatit të dytë dhe të fundit të Macron.

Megjithatë, rivalët e majtë të Macron, në një ofertë të dëshpëruar, kanë paraqitur ligjin e tyre të propozuar, duke anuluar rritjen e detyrueshme të kufirit të pensionit dhe në një letër të hapur drejtuar gazetës Le Monde dje, i kanë bërë thirrje presidentit të Asamblesë Kombëtare të lejojë votimin.

Autoritetet presin që deri në 600,000 protestues të marrin pjesë në protestat e sotme në Francë, më pak se gjysma e numrit të protestuesve në kulmin e tyre më 7 mars, ku morën pjesë 1.28 milionë njerëz.

Ndryshe nga mobilizimet e mëparshme, priten probleme të kufizuara në funksionimin e transportit publik dhe disa anulime fluturimesh veçanërisht në aeroportin Orly në kryeqytetin francez.