Wednesday, April 17

Nisur nga dasma e Luizit dhe Kiarës, ja si të veproni nëse familjarët refuzojnë të jenë të pranishëm në dasmën tuaj…

Ndërsa dasmat përgjithësisht mendohen si kohë të lumtura për brezat e shumtë të familjes që të mblidhen dhe të festojnë dashurinë, ato mund të jenë një kohë e ndërlikuar për çiftet që nuk do të kenë prindër që marrin pjesë në dasmë. Ndoshta shumë prej jush mund të mendojnë se diçka e tillë nuk ndodh kurrë, por një rast mjaft konkret ishte momenti i celebrimit së dashurisë midis Luiz Ejllit dhe Kiara Titos, ku asnjë familjar i dhëndrit nuk ishte prezent në këtë moment kaq special për të. Sëmundja ose financat mund t’i mbajnë disa prindër larg dasmave në të cilat do të dëshironin të merrnin pjesë, dhe prindër të tjerë refuzojnë të marrin pjesë në dasmën e fëmijës së tyre sepse kanë ndjenja të forta për fenë, orientimin, vendimin ose gjininë e personit që fëmija i tyre do të martohet.

Marrëdhënia me prindërit që munden por nuk do të marrin pjesë në dasmën e fëmijës së tyre nuk është vetëm një provë e vështirë emocionale për çiftin, por mund të paraqesë sfida për shitësit dhe të ftuarit e dasmave. Për fat të mirë, traditat e dasmës mund të përshtaten ose të hiqen krejtësisht për t’u siguruar që dashuria juaj të mos errësohet nga prindërit që mungojnë. Ndoshta kjo ka ndodhur në rastin e çiftit më të famshëm të momentit, por nuk mund të lëmë pa përmendur se tradita e dasmave në Shqipëri është diçka mjaft e rëndësishme dhe që bën bashkë të gjithë fisin e dy protagonistëve. Siç thojnë edhe këngët shqiptare: “Dy veta martohen e 200 të tjerë tërbohen”. Ndaj do të ishte pak e çuditshme jo prezenca e familjarëve të të dyja palëve. Në këtë artikull do të flasim pikërisht për arsyet pse ndodh kjo gjë dhe si të veprojmë nëse një ditë na ndodh edhe ne kjo situatë.

Merreni me sportivitet refuzimin!

Për ju ose për të dashurin/ën tuaj mund të jetë e vështirë për të kuptuar pse të dashurit refuzuan ftesën ose vendimin e tyre për të mos ardhur në dasmën tuaj. Jepini kohë të fejuarës suaj që të përballojë emocionet e veta. Kujtojini të fejuarës suaj se keni ende gjëra që mund të bëni për të planifikuar dasmën dhe për të ripërqendruar vëmendjen në pjesën tjetër të dasmës. Nëse mundeni, shmangni krijimin e një situate dramatike ose lënduese. Në vend të kësaj, kujtojini butësisht vetes dhe të fejuarit/ës suaj se është mirë të ndiheni të lënduar, por ata duhet të shmangin konfrontimet e zemëruara.

Kërkoni ndihmën e miqëve tuaj më të mirë!

Kur marrëdhënia juaj me prindërit është e tensionuar, miqtë shpesh bëhen familja juaj e zgjedhur. Mos kini frikë t’i nderoni ata gjatë ceremonisë dhe pritjes suaj për të mbushur hapësirën që përndryshe mund të zënë nga prindërit që ecin nëpër korridor ose nga kërcimet prindër-fëmijë. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa t’u kërkosh miqve të ngushtë të lexojnë poezi për miqësinë ose dashurinë platonike; duke u kërkuar miqve të ulen në rreshtat e parë gjatë ceremonisë apo edhe të organizojnë vallëzimin e një shoku më të mirë në vend të një kërcimi prind-fëmijë.

Mbështetuni te anëtarët e tjerë të ngushtë të familjes!

Vetëm për shkak se prindi juaj mund të mos e miratojë marrëdhënien tuaj, kjo nuk do të thotë se mund të mos ketë të tjerë në familjen tuaj gjyshërit, hallat, xhaxhallarët, vëllezërit e motrat ose kushërinjtë, që mbështesin dasmën tuaj. Pyetni anëtarët e ngushtë të familjes nëse do të ishin të qetë të qëndronin në krah të prindit ose prindërve tuaj. Për shembull, një xhaxha i preferuar mund të jetë i natyrshëm për t’ju përcjellë në korridor nëse babai nuk është i disponueshëm, ndërsa një gjysh mund të kalojë një kohë të mirë duke bërë një rrotullim rreth pistës së vallëzimit me ju në pritje. /Top Albania Radio/