Saturday, July 13

Një nga vullkanet më të rrezikshme në botë gati të shpërthejë, kërcënohet jeta e 25 milionë banorëve

Një nga vullkanet më të rrezikshëm në botë mund të jetë duke treguar shenja të një shpërthimi masiv.

Niveli i alarmit të vullkanit Popocatepetl, i cili ngrihet afërsisht 18,000 metra mbi nivelin e detit dhe afrohet 34 milje në juglindje të qytetit të Meksikos, duke kërcënuar 25 milionë njerëz brenda rrezes së një shpërthimi, u ngrit në fazën e tretë të verdhë të dielën, një hap nën një alarm të kuq. Një nivel alarmi i verdhë i fazës së tretë ndizet kur vullkani tregon “shpërthime të rëndësishme me intensitet në rritje që lëshojnë fragmente (shkëmbi) në distanca të konsiderueshme”.

Të shtunën, aeroportet në Mexico City dhe Puebla ndaluan përkohësisht fluturimet për shkak të hirit të derdhur nga vullkani.

“Nuk ka asnjë rrezik për popullsinë në këtë kohë,” tha Koordinatore Kombëtare meksikane e Mbrojtjes Civile Laura Velázquez , duke pretenduar se aktiviteti i fundit ishte zëvendësuar në 20 vitet e fundit.

Popocatepetl, i cili është Aztec për “malin që pi duhan”, kishte qëndruar i fjetur për dekada përpara se të zgjohej në vitin 1994 duke nxjerrë gaz dhe hi deri në 16 milje larg nga erërat. Përpara atij shpërthimi, shpërthimi i fundit ndodhi në vitin 1947. “Në mars 1996, filloi një raund i ri aktiviteti me rritjen e emetimeve të hirit dhe rritjen e një kube llave në kraterin e majës,” vuri në dukje Shërbimi Gjeologjik i SHBA.