Tuesday, May 21

Si u krijua Covid-19? Shkencëtarët kinezë publikojnë për herë të parë të dhëna

Një ekip kërkimor në Kinë ka publikuar analiza të mostrave të marra më shumë se tre vjet më parë nga tregu i lidhur me shpërthimin e Covid-19.

Tregu i ushqimeve të detit dhe kafshëve të egra Huanan ka qenë një pikë qendrore në kërkimin e origjinës së koronavirusit.

Por ky është studimi i parë i rishikuar nga kolegët i provave biologjike të mbledhura nga tregu në vitin 2020.

Duke e lidhur virusin me kafshët e shitura në treg, ai mund të hapë linja të reja hetimi se si filloi shpërthimi.

Hulumtimi zbulon se tamponët që rezultuan pozitivë për virusin përmbanin gjithashtu material gjenetik nga kafshët e egra.

Disa shkencëtarë thonë se kjo është dëshmi e mëtejshme se sëmundja fillimisht u transmetua nga një kafshë e infektuar te një njeri.

Por të tjerë kanë kërkuar kujdes në interpretimin e gjetjeve dhe mbetet e paqartë pse u deshën tre vjet që përmbajtja gjenetike e mostrave të bëhej publike.

Një teori tjetër është përqendruar në sugjerimin se virusi ka rrjedhur aksidentalisht nga një laborator në Wuhan, por nuk ka asnjë provë përfundimtare.

Ekipi hulumtues kinez postoi një version të hershëm të studimit të tyre në internet në shkurt, por ata nuk publikuan informacionin e plotë gjenetik që përmbahej në mostrat e mbledhura nga tregu.

Një grup tjetër ndërkombëtar studiuesish më vonë ndanë vlerësimin e tyre për atë që kishin zbuluar ato shtupa të rëndësishme të tregut, pasi zbuluan se sekuencat gjenetike ishin postuar në një faqe interneti për shkëmbimin e të dhënave shkencore.