Kryeministri Dritan Abazoviç kërcënohet me vdekje: Kam qenë në shënjestër nga…

Kryeministri Dritan Abazoviç kërcënohet me vdekje: Kam qenë në shënjestër nga…

Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazovic ka kërkuar nga drejtuesit e policisë publike dhe sekrete që të hetojnë kërcënimet që ai ka marrë për shkak të arrestimit të Petar Lazoviçit.

Abazoviç informoi Ministrin e Punëve të Brendshme Filip Axhiq, Drejtorin e Administratës Policore Zoran Brđanin dhe drejtorin e Agjencisë Kombëtare të Sigurisë Sava Kentera për informacionin që merrte – se grupet e afërta me Zoran Lazoviqin dhe djalin e tij Petarin po e godasin kryeministrin si fajtorin kryesor. për arrestimin dhe po planifikojnë një lloj hakmarrjeje.

Ai ka thënë për “Vijesti” se ka kërkuar nga ata që të mbledhin informacione për ccështjen dhe të nxjerrin në pah të vërtetën, duke thënë se nuk ka ushtruar asnjë ndikim te prokurorët dhe gjyqtarët në ndonjë rast të veçantë.

“Zyrtari i arrestuar i ANB-së Petar Lazoviq ka problem me ligjin. Kjo, shpresoj, është e qartë për të gjithë ata që duan që unë të ngulmoj me kolegët e mi në misionin e krijimit të një shteti ligjor, nga i cili nuk do të heq dorë as edhe një milimetër, pavarësisht kërcënimeve, toneve ekstremiste, gjuhës së urrejtjes”, tha Abazovicc.

Ai vlerësoi se e kupton nevojën e një pjese të strukturave kriminale që të tentojnë të rishpërndajnë kartat duke sulmuar Qeverinë dhe duke e destabilizuar atë.

“Por nuk ka asnjë skenar në të cilin “dora e drejtësisë” do të ndalet. Përkundrazi, përpjekjet për sabotim, tonet ekstremiste, gjuha e urrejtjes apo kërcënimet janë të kota. E di që kjo shkakton zhgënjim për shumë njerëz, por ne kemi treguar se Mali i Zi po ecën në rrugën e lirisë dhe nuk ka vend për kartelet e drogës, kontrabandistët e cigareve apo elitën e korruptuar”, shprehet ai më tej.

Ai konfirmoi informacionin se i kishte njoftuar Axhiqin dhe Kenterën për kërcënimet dhe informacionet që merrte nga burime të ndryshme.

“Nga disa burime jam informuar se në rrëfimet e grupeve të afërta me Lazoviqin, kam qenë kryesisht në shënjestër për shkak të problemeve të tyre me ligjin. Po ashtu, më thanë se po mundohen të krijojnë një atmosferë në të cilën unë, nga pozita e kryeministrit, gjoja po u bëj “presion” prokurorëve që ta ndjekin penalisht Lazoviqin dhe grupin kriminal-biznes të njerëzve rreth tyre. Kjo mund të jetë ose jo e vërtetë, dhe unë nuk kam absolutisht asnjë frikë nga hajdutët e zhavorrit, ata që Europol pretendon se po kontrabandonin cigare, kokainë dhe abuzonin me pozitën e tyre zyrtare, por unë doja që kjo të trajtohej, në mënyrë ligjore, dhe ata vetëm policia publike dhe sekrete mund të marrin informacione dhe të dhëna shtesë”, tha Abazovic.

Kryeministri nuk ka dashur që “Vijesti” të saktësojë se kush nga rrethi i Lazoviqit e ka në shënjestër atë si përgjegjës për arrestimin e “Juniorit”, por ai nuk po merr asnjë kërcënim.

Ai theksoi se nuk ka “asnjë arsye për të mos u besuar njerëzve” që e kanë informuar për këtë.

“Në mesin e tyre janë edhe kolegë të mi – politikanë, njerëz nga sektori i sigurisë, nga mediat, por sigurisht që dua të konfirmohet zyrtarisht. Edhe pse më thanë qartë se për kë dhe për çfarë më akuzojnë në ato ndërtime, unë do të pres kontrollet dhe më pas, nëse vërtetohet, do të flasim për emra konkretë – personat dhe kompanitë nga vijnë dhe cilat janë interesat e tyre. janë. Tani për tani, mund t’u them të gjithëve se shumë kohë më parë kam marrë përsipër përgjegjësinë për të dhënë një kontribut të plotë në trajtimin e krimit të organizuar në Mal të Zi. Këtë e kam bërë fillimisht si zëvendëskryeministër dhe koordinator i shërbimeve të sigurisë dhe tani si kryeministër. Jam shumë krenar për rezultatet dhe nuk kam frikë nga ata që kërcënojnë, megjithatë, për shkak të kompleksitetit të çështjes dhe operacionit, është mirë t’u kujtojmë me kohë organeve kompetente shtetërore që t’u kushtojnë vëmendje financuesve dhe krijuesve të narrativa të tilla, si dhe ato për ndikimin e pretenduar në polici, prokurorë, gjyqtarë”, tha ai.

Ai gjithashtu tha se beson se autoritetet nuk do t’i relativizojnë kërcënimet që ai merr.

Kronologjia

Në fillim të shkurtit të vitit të kaluar, Europol dhe Eurojust kanë “hakuar” komunikimin përmes aplikacionit të koduar Sky ECC. Gjatë muajit të ardhshëm, autoritetet gjyqësore dhe të zbatimit të ligjit në Belgjikë, Francë dhe Holandë monitoruan korrespondencën e kriminelëve në të gjithë Evropën, duke rezultuar në mbledhjen e informacionit kyç për më shumë se njëqind operacione kriminale të planifikuara në shkallë të gjerë.

Në fillim të marsit të vitit të kaluar, Europol njoftoi se ata kishin fituar njohuri të paçmueshme në qindra miliona mesazhe të shkëmbyera nga kriminelët, por gjithashtu parandaluan situata të mundshme kërcënuese për jetën dhe viktima të mundshme.

Në korrik të vitit të kaluar, Agjencia për Zbatimin e Ligjit të Bashkimit Evropian – Europol i dorëzoi Prokurorisë Speciale të Shtetit (SDT) transkriptet e mesazheve të shkëmbyera përmes atij aplikacioni, me shpjegimin se policët Petar Lazoviq dhe Ljubo Milović korrespondonin dhe bashkëpunonin me drejtuesit. dhe anëtarë të klanit kriminal kavak.

“Vijesti” njoftoi në gusht të vitit 2021 se hetuesit malazezë po kontrollojnë nëse dhe pse Petar Lazoviq, i punësuar në ANB, mbante rregullisht kontakte me një nga krerët e dyshuar të klanit të Kavaçit, Radoj Zvicer, dhe praktikisht e vëzhgonte shpinën e tij.

Lazoviq është djali i ish-shefit të Sektorit për Luftimin e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit dhe ish-ndihmës drejtorit të Administratës së Policisë, Zoran Lazoviq.

Më parë “Vijesti” kishte pyetur Drejtorinë e Policisë për atë komunikim në maj të vitit 2021, por përgjigja nuk ka ardhur deri më sot.

Në qershor të të njëjtit vit, policia ua “riktheu” kolegëve të shërbimit sekret Petar Lazoviqin, i cili më parë ishte transferuar nga ANB në UP nga ish-drejtorët e këtyre dy shërbimeve – Dejan Peruniçiq dhe Veselin Veljoviq, menjëherë pas babait të tij. Zoran Lazoviq u emërua ndihmës drejtor i UP-së.

Derisa ishte në huazim në UP, në Sektorin e atëhershëm për Luftën kundër Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (SBPOK) në krye me babain e tij, ai u caktua në Njësinë Mbështetëse.

Bashkëbiseduesit e “Vijesti” nga UP-ja kanë thënë më herët se ai ka pasur pozitë joformale udhëheqëse në atë njësi, dhe se ka pasur keqkuptime me disa kolegë.

Që nga korriku i vitit të kaluar, kur morën korrespondencën nga Lazoviqi dhe Miloviqi, SDT-ja, në të cilën më pas ishte “veshur dhe veshur” Milivoje Katniq, nuk bëri reklamë për atë rast.

Pothuajse një vit më vonë, në maj të këtij viti, portali Libertas Press publikoi një pjesë të dokumentacionit të Europolit, kur mësohet se prokurori special Sasha Çagjenoviq e ka arkivuar rastin, me vlerësimin se nuk ka elemente të veprës penale. Me urdhër të kryeprokurorit special Vladimir Novoviq, rasti është rihapur pas shkrimit të Libertas pressa.

Rajoni